Cum poți redirecționa 20 % din impozitul pe profit?

O masă caldă. Îngrijire medicală. O haină nouă. Un acoperiș deasupra capului. Acces la educație. Șansa de a construi un viitor mai bun. Toate acestea sunt cadouri neprețuite, la care nu toți oamenii au, din păcate, acces. Tu ce faci cu cei 20% din impozitul pe profit? Sponsorizează-i pe cei care au nevoie reală de ajutor și oferă-le, astfel, cel mai frumos dar.

În prezent, legislația fiscală reglementează următoarele facilități fiscale în zona acțiunilor de sponsorizare atât pentru societățile plătitoare de impozit pe profit, cât și pentru societățile care intră sub incidența impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau pentru persoanele fizice autorizate.

SPONSORIZĂRI EFECTUATE DE CĂTRE PLĂTITORII DE IMPOZIT PE PROFIT

Modalitatea de a beneficia de facilitatea fiscală la plata impozitului pe profit este foarte simplă:

Potrivit Codului Fiscal, puteți sponsoriza Asociatia F.R.E.E, înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă reduceri fiscale, conform Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, atât în situația în care reprezentați o societate comercială care plătește impozit pe profit, cât și în situația în care reprezentați o microîntreprindere.
Completați contractul de sponsorizare și virați suma dorită în contul organizației până pe 31 decembrie 2022.

Dacă sunteți societate comercială care plătește impozit pe profit, sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profitul anual datorat.

Dacă sunteți microîntreprindere, puteți sponsoriza Asociatia F.R.E.E, potrivit legii. Sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul IV, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat pentru acest trimestru. Vă rugăm să ne aveți în vedere și în trimestrele următoare.

Conform Ordinului 1679/2022, dacă în anul 2021 nu ați făcut deloc sponsorizări deductibile sau prin sponsorizările efectuate nu ați atins plafonul maxim stabilit prin lege (20% din impozitul pe profit dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, respectiv maxim 20% din impozitul pe venit, pentru microîntreprinderi) aveți posibilitatea de a depune, până la data de 25 decembrie 2022, la ANAF, Declarația 177, prin care solicitați ca diferența de sponsorizare până la plafonul maxim, rămasă nealocată, să fie redirecționată către proiectele Asociatiei F.R.E.E.

Procedeul este simplu, este necesară semnarea unui contract de sponsorizare între companie și organizație, precizându-se suma exactă, așa cum reiese din calculele contabile. Declarația 177 se va completa cu această sumă și se va depune la ANAF prin mijloacele electronice de transmitere la distanță. După procesare și verificare, în termen de 45 de zile, ANAF va vira către Asociatia F.R.E.E suma respectivă.

De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la obligația de a depune la ANAF Declarația 107 – Declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private aferentă anului în care ați înregistrat cheltuielile respective, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, pentru companiile plătitoare de impozit pe profit și până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor, pentru microîntreprinderile care plătesc impozit pe venit.